Visit Nykarleby

Uudenkaarlepyyn matkailu

Nykarleby – Uusikaarlepyy

Uusikaarlepyy, ruotsiksi Nykarleby on kaupunki Pohjanmaan rannikolla, Lapuanjoen suulla. Kaupungin omaperäinen nimi tulee Ruotsin kuningas Kaarle IX:ltä, joka palatessaan Puolan sodasta alueen läpi, järjesteli vanhoja emäpitäjiä uudestaan. Kaupunkioikeudet Uusikaarlepyy sai hänen seuraajansa Kustaa Aadolf II:n valtakaudella. Tärkein vientituote 1600-luvulla oli terva. Kultakaudellaan kaupunki nousi valtakunnallisesti merkittäväksi vientisatamaksi.

Tervakaupan kuihtuminen ja Lapuanjoen maatuminen purjehduskelvottomaksi taannuttivat myöhempää kehitystä. Suurin osa vanhasta rakennuskannasta hävisi vuoden 1858 tulipalossa. Kaupunki pysyi pienenä sekä pinta-alaltaan että väkiluvultaan. Vuonna 1975 kuntaliitos kuitenkin kasvatti molempia, kun maalaiskunta, Munsala ja Jepua liittettiin Uusikaarelpyyhyn.

Nykyisellään asukkaita on noin 7500. 86,9% heistä on ruotsinkielisiä, 7,1% suomenkielisiä ja 6% muunkielisiä. Asukasluku on pysynyt melko tasaisena 80-luvulta alkaen.

Nykarleby – Uusikaarlepyy

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Siirry sivun alkuun